Maak kennis met AmbachtNederland | GURUZ

Maak kennis met AmbachtNederland

23 april 2024

De échte ambachtsman en vrouw is een uitstervend ras: ‘Als dat verdwijnt, verdwijnt er heel veel moois uit ons leven’.

Er verdwijnt iets moois

Alleen op het mbo kan je ambachtsvakken leren. In totaal zijn er 500.000 leerlingen op het mbo in Nederland, maar toch vallen enkele cijfers tegen. Dit jaar meldden zich slechts elf mensen aan voor schoenhersteller, 28 voor de goudsmidschool en er komen maar 17 potentiële natuursteenbewerkers bij.

Voorzitter van AmbachtNederland Elrie Bakker-Derks maakt zich zorgen dat het ambacht verdwijnt. “Als het ambacht verdwijnt, verdwijnt er veel moois uit ons leven.” Als het ambacht verdwijnt, verdwijnen ook noodzakelijke dingen in ons leven, zegt ze. Als voorbeeld noemt Bakker-Derks de orthopedisch schoenmaker en instrumentenmaker. “Dat zijn onderdelen van zorg. Die kunnen wij niet missen. Het is maatwerk, het is handwerk. Dat heb je nodig.”

Om deze negatieve trend tegen te gaan “moet er wat gebeuren”, benadrukt Bakker-Derks. Als oplossing noemt ze het opleiden van mensen. “We moeten zorgen voor goede vervolgopleidingen na een mbo, zodat mensen zich kunnen specialiseren in een vakmanschap en het ook in de vingers kunnen krijgen.”

Ambachtsacademie

Om te voorkomen dat het ambachtsvak uitsterft, is de Ambachtsacademie in het leven geroepen. Het is bedoeld voor zij-instromers en mensen die zich willen laten omscholen. Het werpt zijn vruchten af. “Daar is ontzettend veel belangstelling voor”, zegt Bakker-Derks. De voorvrouw denkt dat vroeger mensen vooral door hun ouders werden gestimuleerd een vak als economie te studeren. “Nu zie je dat heel veel mensen bij zichzelf denken: ik wil iets anders.”

Stand van Nederland: Generatie Next gemist, geen probleem! Kijk eerdere uitzendingen hier terug via NPO Start.

Rutger van Rossum is daar een goed voorbeeld van. Hij liet het horecaleven na tien jaar achter zich en begon een opleiding als meubelmaker. Dat deed hij onder zijn leermeester René Onwezen. De leermeester heeft liever iemand als Van Rossum onder zich dan iemand die instroomt vanuit het mbo. “Zij maken te weinig vlieguren. Ze hebben veel kennis en van alles wat gedaan, maar ze hebben heel weinig on the job gedaan.”

Guruz is een groot voorstander van alle mooie ambachten die Nederland heeft. Wat een goed initiatief!
Lees meer op de website van AmbachtNederland

Nog een keer over ons!

Met onze non-profit stichting Guruz als “missing link” maken we het Nederlandse mbo beter en helpen we het bedrijfsleven met hun employer branding in het mbo. Guruz maakt briljante online gastcolleges van bedrijven en stelt deze ter beschikking aan alle mbo's van Nederland. Zo versterken we samen het mbo imago. Guruz is mede mogelijk gemaakt door founding partners: Driessen en DIT Personeel.